Gå direkt till innehåll
Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 5/2021

Nyhet -

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 5/2021

Här kommer det femte nyhetsbrevet till dig och alla andra deltagare i ”En kvadratmeter lin” i Stockholms län.

Hej kära linvänner!

Nu har vi passerat en varm och skön linsommar och har kunnat njuta av linet när det blommade. Med den värme vi haft i år kan du ha behövt vattna om jordskorpan blivit väldigt hård.

Skörden är avklarad, frökapslarna är bortrepade. Då är det är dags för nästa moment för att få fram lintågan, Rötningen, den process då lintågan skall befrias från halmen. Nu skall lignin (vedämnen) och pektin (växtlimmet) i linstrået lösas upp för att linfibrerna (tågan) skall kunna friläggas i långa linband.

Det finns två metoder att röta linet. Dels landrötning, som numera är den vanligaste metoden och vattenrötning som mer använts industriellt. I vissa fall används en kombination av land- och vattenrötning. Mer om det längre fram.

Vi börjar med landrötning som är den vanligaste metoden.

Klipp gräset kort där du skall röta och kratta bort allt överflödigt gräs så att det inte fastnar senare i linet. Se också till att du har lika stort utrymme som linet är långt på den sidan där rotändan ligger, för att senare kunna vända linet så att stråna rötas runt om.

Lägg nu stråna i en lång tunn och rotjämnad rad. Var noga med att rötterna alltid ligger åt samma håll, det underlättar det fortsatta arbetet.

Efter en dryg vecka är det dags att vända linet. Det går till så här:

Använd ett kvastskaft eller liknande, en rundstav går utmärkt. Stick in skaftet under linstråna

10-15 cm från toppen, lyft försiktigt och vält över dem mot den fria ytan vid rötterna så att den sida som legat uppåt kommer ner mot marken. Gräset kan ha vuxit upp mellan linstråna men det gör ingenting.

Det är mikroorganismer i marken som påverkar rötningen likaså regn och dagg. Normalt tar rötningen 10-15 dagar

Hur vet jag om linet är färdig rötat?

Tag några strån, torka och bryt dem. Bryts de lätt med ett ”knäppande” ljud och om linfibern (tågan) släpper i långa band i stråets hela längd, då är rötningen färdig. Nu är det dags att samla ihop linet. Se till att det inte kommer med löv och annan växtlighet i buntarna. Buntarna kan nu vara större än tidigare.

Nu skall linet torkas i små kornformiga tält så kallade kapeller, eller ställas mot en vägg eller ett staket. Se bara till att det är luftigt. Torkningen beror på väderleken.

Den andra metoden att röta är vattenrötning. Den används i mer storskalig rötning men kan vara roligt att prova på. Linet läggs då i blöt i en tunna, balja eller i ett badkar. Med 30-35 gradigt vatten är rötningen klar på 4-5 dagar, är vattentemperaturen 17-20 grader tar det 10-15 dagar. Vi avråder bestämt från att lägga linet i badkaret inomhus, det luktar väldigt illa.

Den tredje metoden är att dubbelröta, då landrötar man först, avbryter rötningen för att därefter vattenröta enligt ovan. Det ger väldigt fint resultat. Dubbelrötningen görs ofta om man avbrutit landrötningen för tidigt och behöver komplettera rötningen så att tågan skall lossna från veden, istället för att lägga ut linet på marken igen. Vattenrötningen tar då några dagar.

Rötningen behöver alltid passas så att man undviker överrötning, då har pektinet lösts upp totalt och lintågan går sönder.

Efter rötningen kan linet förvaras till det blir tillfälle för beredning. Det beskriver vi i nästa nyhetsbrev.

Ps. Du glömmer väl inte odlingsdagboken, den blir särskilt intressant inför nästa års odling Ds.

Lycka till med rötningen!
Arbetsgruppen i Stockholms län

I gruppen ingår:
Charlotte Hellsten Husman, Länshemslöjdskonsulenterna, Region Stockholm www.sll.se/hemslojd
Eva Anderson och Eva Bisell, Linodlarföreningen Fransåker,www.linodlarna.se
Annika Havas, Föreningen för Svensk Hemslöjd, www.svenskhemslojd.com
Maria Holmerin Nord, Stockholms läns hemslöjdsförening, hemslojden.org/stockholm 

Kontakt Nyhetsbrevet ODLA 1 KVM LIN
Har du frågor om utskicket så maila info.kultur@sll.se
Du hittar länkar till tidigare brev längre ned i detta brev.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Relaterat innehåll

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 4/2021

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 4/2021

Det fjärde nyhetsbrevet till medverkande i projektet Odla 1 kvm lin som skickas ut genom hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm. Över 1.200 personer anmälde sitt deltagande i Stockholms län i detta nationella projekt.

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 2/2021

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 2/2021

Odla 1 kvm lin är ett omfattande nationellt projekt med 5.400 anmälda odlare. Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm skickar ut projektets nyhetsbrev till odlare i Stockholmsregionen.

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 1/2021

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 1/2021

Över 1400 personer anmälde sitt intresse för att Odla 1 kvm lin på inbjudan av arbetsgruppen för projektet genom Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm. Detta nyhetsbrev tar upp odlingstips och instruktioner för de anmälda.

Fri kultur som främjar upplevelser, möten, bildning och delaktighet.

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kulturförvaltningen Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige