Gå direkt till innehåll
Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 4/2021

Nyhet -

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 4/2021

Hej linvän!


Här kommer det fjärde nyhetsbrevet till dig och alla andra deltagare i ”En kvadratmeter lin” i Stockholms län.


Om ryckning och torkning

Cirka 90 dagar efter sådd är det dags för skörd.

Skörda när de första linkapslarna börjar bli gul-bruna och hårdna och de nedre bladen på stjälkarna faller av.

Plantorna rycks upp med rötterna, de hålls raka utan att knäckas och rotjämna. Lägg ihop dem i buntar stora för handen. Häng dem sedan på tork, så eftermognar fröerna och du kan så dem nästa år.

Vid ryckningen är det fint att göra olika typer av grön slöjd, kransar och annat vackert av linet. På Hemslöjdens webbplats har vi samlat ihop lite inspiration.


Om frörepning

När linet har torkat i ungefär en vecka är det dags för frörepning, det vill säga att skilja frökapslarna med frön från linstrået.

Det finns ett särskilt redskap för denna syssla, en frörepa eller linrepa. Den hör inte längre till hemmets standardutrustning, men det finns andra saker hemma som går att använda på samma sätt. En bärplockare fungerar till exempel utmärkt.

Du kan också göra en egen frörepa genom att slå grova spikar i rad på en bräda. Beskrivning finns på denna webbsida

Sätt fast frörepan på en lång planka och lägg den på två stolar. Lägg ett lakan under som samlar upp alla frökapslar. Ta en linkärve i handen, lägg knippet på frörepan och dra till. Håll stadigt om linbunten så att linstråna inte glider isär. Nu lossnar frökapslarna från linhalmen. Fortsätt att dra linbunten genom frörepan tills alla frökapslar har fallit av. De ligger nu på lakanet.

Frörepning kan man göra tillsammans. De går bra att vara två personer som sitter på var sida om ”kammen” och drar knippena igenom kammen växelvis.


Om att tröska

Ett annat sätt att ta bort frökapslarna är att kavla bort dem. Man kan då tröska samtidigt. Lägg linknippets överdel, där frökapslarna, sitter på ett tyg eller i en tygpåse (örngott), använd en kavel och kavla på frökapslarna. Ruska knippet lite så faller fröerna och agnarna bort. Rester av frökapslarna kommer att sitta kvar på strået men det gör ingenting. När du har dina frökapslar vill du få ut så många fröer som möjligt ur kapslarna.

För länge sedan om det var missväxt och skörden slog fel, kunde fröhusen tas tillvara och användas till nödbröd.


Spara dina fröer!

Om du sparar dina fröer kan du så igen nästa år. Till en kvadratmeter går det åt ca 15 g frö.

När du har tröskat frökapslarna, lämna fröerna att torka i några dagar. Sedan kan du förvara dem i en burk, i ett kuvert eller liknande. Om det finns lite fukt kvar i fröna och de hamnar i en tät burk finns det risk att de möglar, så torka dem gärna lite extra.

Bevara frönamnet, så att du vet vilken sort det är.

Inför rötningen

Nästa nyhetsbrev (nummer 5) kommer att handla om rötningen, där den hårda veden som håller de långa mjuka linfibrerna ska lösas upp. Det är kanske linberedningens mest knepiga moment.

Därför kommer vi också att ordna ett webinarium för alla som vill lära sig mer och återkommer med mer info om medverkande, innehåll, datum och anmälan.

På Hemslöjdens webbplats kan du läsa mer om skötsel och vård.

Med hopp om fortsatt god växtkraft!

Arbetsgruppen i Stockholms län


I arbetsgruppen ingår:

Charlotte Hellsten Husman, hemslöjdskonsulent Region Stockholm
Eva Anderson och Eva Bisell, Linodlarföreningen Fransåker
Annika Havas, Föreningen för Svensk Hemslöjd
Holmerin Nord, Stockholms läns hemslöjdsförening

Kontakt Nyhetsbrevet ODLA 1 KVM LIN
Har du frågor om utskicket så maila info.kultur@sll.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Relaterat innehåll

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 1/2021

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 1/2021

Över 1400 personer anmälde sitt intresse för att Odla 1 kvm lin på inbjudan av arbetsgruppen för projektet genom Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm. Detta nyhetsbrev tar upp odlingstips och instruktioner för de anmälda.

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 2/2021

Till dig som Odlar 1 kvm lin - brev 2/2021

Odla 1 kvm lin är ett omfattande nationellt projekt med 5.400 anmälda odlare. Hemslöjdskonsulenterna i Region Stockholm skickar ut projektets nyhetsbrev till odlare i Stockholmsregionen.

Fri kultur som främjar upplevelser, möten, bildning och delaktighet.

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kulturförvaltningen Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige