Pressmeddelande -
Två nya konstväxlingar: Skanstull och Odenplan får ny konst i veckan
Konståret börjar med två nya konstväxlingar i tunnelbanan. Det är kulturförvaltningen som curerar konstprogrammet på sju stationer under namnet konstväxlingar, i samarbete med AB SL. Under 2023 kommer 13 nya utställningar att produceras. Under hösten återkommer eventet Världens längsta vernissage med presentationer av alla årets utställningar.
Redan nu finns det möjlighet för press att träffa två av konstnärerna vid installationen på Odenplan onsdag 11 januari kl 13.00.
Filmruta ur "Himlajorden på picknick" av Valeria Montti Colque.
Nytt format för utställningarna på Skanstull
För första gången kommer hela skärmväggen i entréplan på Skanstulls tunnelbanestation bli ett stort konstverk! Den 10 meter långa väggen att kläs in i en heltäckande folie, där bilden tillsammans med filmen skapar en förlängning av konstverket ”Himlajorden på picknick” på Zinkensdamms tunnelbanestation. Valeria Montti Colque visas alltså från och med 9 januari på två stationer samtidigt. På Skanstull har det visats videoverk sedan 2004. Att visa film av konstnärer som gör utställningar på andra stationer i tunnelbanan är ett nytt format för Skanstull. Konstrådgivare för filmprogrammet är Paola Zamora.
Det känns spännande att få visa en konstnär på två stationer under en period, vilket är ett nytt grepp för året. Vi kan få en djupare förståelse för Valerias konstnärskap och utställningarna tillåts sträcka ut sig i tid och rum. När konstnärens verk dyker upp på fler platser kan det skapa igenkänning för resenärerna. Colque vill gärna att hennes bilder ska vara inkluderande och sprida glädje, en känsla vi hoppas kan följa med vidare på resan”, säger Ulrika Lublin som är projektledare på kulturförvaltningen.
Filmen ”Himlajorden på picknick” visas på Skanstull 9 januari - 31 mars 2023
På Skanstull visar Valeria Montti Colque en film med ett performance som också ligger till grund för hennes verk på Zinkensdamm. "Himlajorden på picknick" är ett filmiskt kollage där det dyker upp en mängd magiska karaktärer som utför olika ceremonier ute i naturen och i konstnärens installationer. Valeria Montti Colque gestaltar en berättelse om den dagliga tillvaron, minnen och drömmar. Verken är som fönster och vyer mot en annan värld som finns mitt bland oss.
Om konstnären Valeria Montti Colque
Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad på Kungl. Konsthögskolan. Med ett högst personligt formspråk och teman som rör känslor av tillhörighet och rotlöshet, arbetar hon i en mängd tekniker – performance, kollage, fotografi och teckning. Under 2022 medverkade Colque bland annat i utställningen Svenska förvärv på Moderna Museet och ställde även ut på BAS, Barkaby Konsthall tillsammans med Rosanna Mercado-Rojas. Utställningen på Zinkensdamm pågår till oktober 2023.
Länk till webbsidorna om konstväxlingar på Zinkensdamm och Skanstull
Skissbild för Odenplan. Konstnär Klara Zetterholm
Samtida konst på en av Stockholms mest trafikerade tunnelbanestationer
Sedan 1996 har över hundra nyutexaminerade konst- och konsthantverkstudenter ställt ut skulptur och installation i en konstmonter på en av Stockholms mest trafikerade tunnelbanestationer. I januari är det dags för en ny utställning med skulpturer av Klara Zetterholm som tog examen från Kungl. Konsthögskolan 2022.
Utställningen "Civilization and Its Discontents" visas på Odenplan 11 januari - 9 april 2023
I montern har konstnären skapat en installation av en samling fiktiva arkeologiska fynd och äldre föremål. Skulpturerna är patinerade och bemålade för att likna sten eller framstå som åldrade. Zetterholm har använt ett grepp som vi är vana vid från museivärlden där återskapade objekt finns sida vid sida med autentiska hundra eller tusen år gamla material, i en ofta nybyggd väldesignad miljö ifrån nutiden. Konstnären blandar olika tidsliga lager genom att inkludera vardagliga objekt från vår samtid, ett slags fossiler från framtiden. Skulpturerna i montern är uppställda som att en museiintendent eller en arkeolog inlett sitt arbete på platsen för att fundera ut hur objekten kan visas upp och klassificeras.
Om konstnären Klara Zetterholm
Klara Zetterholm (född 1991) har en masterexamen i konst från Kungl. Konsthögskolan. Hon jobbar med skulptur, måleri och assemblage som behandlar förfalskad historia. Zetterholm skapar fiktiva föremål och berättelser kring arkeologi, kultur- och naturhistoria, med metoder från sin bakgrund som scenograf och dekormålare.
Länk till webbsidan om konstväxlingar på Odenplan
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.kultur.regionstockholm.se
www.facebook.com/kulturforvaltningen