Gå direkt till innehåll
Ny Konstväxling på Skanstulls tunnelbanestation - visas även på Spårvägsmuseet under påsklovet!

Pressmeddelande -

Ny Konstväxling på Skanstulls tunnelbanestation - visas även på Spårvägsmuseet under påsklovet!

Lär dig svenska med Susan Wongtag

av Ming Wong

Konstväxlingar på Skanstulls tunnelbanestation visas 1 april-30 juni 2024. Visas även på Spårvägsmuseet 2-5 april 2024.

Om filmen

Det är tidig vårvinter i Stockholm. På en parkbänk ett par minuter från Skanstulls tunnelbanestation sitter en intellektuell ikon och läser en 50 år gammal text på knagglig svenska. Karaktären i filmen är konstnären Ming Wongs alterego Susan Wongtag, baserad på den amerikanske författaren, kritikern och filosofen Susan Sontag (1933-2004).

Vad har då en singaporiansk konstnär på 2020-talet gemensamt med en intellektuell världsstjärna verksam främst i USA under andra halvan av 1900-talet? Jo, det faktum att de båda flyttat till Stockholm och Sverige för jobb. Wong som professor på Kungl. Konsthögskolan de senaste fem åren och Sontag under 60- och 70-talet inbjuden för att regissera två filmer (båda floppade).

Väl hemkommen efter sin Sverigevistelse skrev Susan Sontag en essä om sin tid i Sverige, “A Letter from Sweden”. Hon upplevde att omvärldens bild av landet och hur det faktiskt var här inte riktigt stämde överens, och hon behövde skriva av sig. Blicken hon hade var en utomståendes, på besök. Ming Wong plockar upp denna text och översätter den till en svenska som han inte riktigt behärskar, för att med lika delar humor och allvar undersöka om idéerna i essän från 70-talet fortfarande stämmer. Hur är det att komma till Sverige som besökare? Är det svårt att komma svenskarna nära?

I filmen finns det en lek med det seriösa, där det seriösa tippar över och tappar sitt allvar. Att använda sig av det här greppet har Susan Sontag skrivit om i andra essäer. Hon benämnde det som “Camp” - det vill säga kärleken till överdrifter, det onaturliga och känslan av misslyckat allvar. Precis det eftersträvar Ming Wong i sina videoverk som alla har ett alter-ego som huvudperson inspirerad av film, litteratur eller populärkultur. Med stort allvar ikläder han sig olika roller och undersöker frågor om äkthet och identitet.

Om Ming Wong

Ming Wong är född 1971 i Singapore, boende i Berlin och Stockholm. Han är utbildad i Singapore och England. Wong är just nu professor i fri konst med inriktning på performance på Kungl. Konsthögskolan. Wong arbetar med videokonst, installation och performance och är känd för sina omtolkningar av ikoniska filmer, där han ofta spelar alla roller själv, både manliga och kvinnliga, som ett sätt att ompröva västerländsk filmkanon som en queer asiatisk man. I sina videoverk har Wong undersökt klassiska filmer från regissörer som Rainer Werner Fassbinder, Wong Kar-wai, Pier Paolo Pasolini, Ingmar Bergman och Roman Polanski. Ming Wong har varit verksam konstnär sedan slutet av 90-talet.

Hans videoverk och installationer har visats i grupp- och soloutställningar över hela världen. Bland annat Centre Pompidou, Paris (2023); Museum of Modern Art, New York (2023); MAXXI, Rome (2022); Singapore Art Museum (2022). I Sverige har han tidigare ställt ut på Bonniers Konsthall 2012. Han representerade Singapore i Venedig Biennalen 2009.

Om Konstväxlingar

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar i tunnelbanan på sju stationer kurerade av kulturförvaltningen i Region Stockholm för Gärdet, Mariatorget, Slussen, Zinkensdamm, Fridhemsplan och Odenplan. På Skanstulls tunnelbanestation har det visats videokonst i 20 år!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.regionstockholm.se/kultur
www.facebook.com/kulturforvaltningen

Kontakter

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Välkommen till Kultur i Region Stockholm!

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kultur i Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige