Pressmeddelande -
Ny Konstväxling på Skanstull: videoverket The Flood av Fikret Atay
KONSTVÄXLINGAR | Skanstulls tunnelbanestation
The flood
Fikret Atay medverkar i videokonstprogrammet Att vara med inom ramen för Konstväxlingar - tillfällig konst på sju stationer i tunnelbanan. I verket undersöker han hur bilder ger upphov till tolkningar. The Flood visas under perioden 1 juli – 30 september 2022.
Om videoverket som visas på Skanstull
The Flood börjar med en närbild på ansikten. En grupp människor tittar långt bort mot horisonten. Vi får syn på orangea flytvästar och bilden som framträder är bekant och väcker tankar om flykt över vatten. Från ett fågelperspektiv blir sedan båten synlig.
Fikret säger om sitt videoverk: ”Globalisering verkar luckra upp gränser mellan länder medan den skapar nya begränsningar. Havet har alltid varit den vanligaste flyktvägen. För människor på flykt från krigsdrabbade områden är Medelhavet inget paradis utan ofta den allra farligaste av platser där de riskerar sina liv i jakten på säkerhet, vilket jag vill tala om i min film.”
Filmen, som producerades på Gotland 2018, där Fikret Atay samarbetade med en grupp nyanlända gotlänningar. Filmen avslutas med ytterligare en panorering. Det visar sig att båten står på land. Passagerarna blickar hela tiden mot horisonten, de letar efter en säker plats. Filmen är 4 minuter.
Om konstnären
Fikret Atay (F. 1976) är född i Batman, Turkiet, bor och arbetar i Örebro. Han har kurdisk bakgrund och belyser i sin konst de spänningar som uppstår i motsättningen mellan de som har och de som saknar makt.
Atays konst har visats på internationella museer och konstcenter, bland annat Örebro konsthall, Örebro; Gislaveds konsthall, Centre Pompidou, Paris; MAXXI, Rom; Museum of Contemporary Art, Chicago; New Museum, New York; MoMA PS1, New York samt Istanbulbiennalen.
Hans videoverk ingår i samlingar hos bl.a: Musée d’art Moderne de la Ville de Paris, Paris; MACBA, Barcelona; Tate Modern, London; Istanbul Modern Museum, Istanbul och Israel Museum, Jerusalem.
Om videokonstprogrammet Att vara med
De verk som visas på skärmarna ingår i det kuraterade videokonstprogrammet Att vara med under perioden oktober 2021 till september 2022. Programmet är framtaget av Susanne Ewerlöf på uppdrag av kulturförvaltningen Region Stockholm.
I det årslånga programmet som består av fyra videoverk utforskas vad det innebär att vara med. Vara med andra, sig själv, omgivningen och i stunden. Personerna som vi möter i verken rör sig i intima rum, oavsett om dessa är privata eller offentliga. Kroppar berättar utan ord om närhet, avstånd, omsorg, nyfikenhet och längtan.
Om Konstväxlingar
Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna och möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck kommer länets invånare samt resenärer i tunnelbanan till del.
Läs mer om konsten i tunnelbanan på konst.sl.se
Läs mer om de tillfälliga utställningarna i tunnelbanan på kultur.regionstockholm.se/konstvaxlingar
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.kultur.regionstockholm.se
www.facebook.com/kulturforvaltningen