Pressmeddelande -
Ny konstutställning i tunnelbanan - Sophie Vuković undersöker mamma-dotter relation i poetiskt videoverk
En cirkel av handlingar och gester som aldrig verkar ta slut
Videoverket Mother’s Milk (2019) skildrar en mor-dotter relation, där vardagliga betraktelser vävs ihop med gester som är både ömsinta och våldsamma. Det skapar en gripande och eftertänksam undersökning av idéer kring omsorg. Filmen tar avstamp i den omhändertagande kroppen, en mamma, som är i ständig rörelse genom olika typer av repetitivt arbete i en hemmamiljö. Hushållsarbete, barnomsorgsarbete - en sekvens av handlingar och gester som aldrig verkar ta slut. Titeln Mother’s Milk (modersmjölk) refererar till det som ofrivilligt förs vidare och ärvs mellan en generation och nästa.
Bonnier-stipendiat visar examensarbete i Konstväxlingar
Sophie Vuković är filmskapare och konstnär med bas i Stockholm. Hennes praktik rör sig mellan det dokumentära och det fiktiva och hon har tidigare undersökt konstruktionen av identitet och migration. Vuković filmer undersöker hur personliga upplevelser och relationer formas och påverkas av sociala och politiska strukturer. Hennes filmer har visats på filmfestivaler, tv och biografer, såväl som i konstsammanhang, bland annat på Barbican Centre i London och Moderna Museet i Stockholm, där hon var en av konstnärerna som medverkade i Moderna-utställningen 2018. Filminstallationen Mother’s Milk (2019) är hennes examensarbete från Kungl. Konsthögskolan och tilldelades Bonniers Stipendium.
Tillfälliga utställningar i kollektivtrafiken med variation i uttryck
Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer med olika uttryck: Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Med upp till 13 utställningar årligen är Konstväxlingar ett komplement till den fasta konsten på stationerna och möjliggör att samtidskonst med stor variation och i en mängd konstnärliga uttryck kommer länets invånare samt resenärer i tunnelbanan till del.
-Vi vill presentera konst där människor befinner sig, säger Ulrika Lublin, projektledare för Konstväxlingar. När vi gör urvalet tar vi en mängd olika saker i beaktning, bland annat hur miljön runt omkring verken påverkar hur man kan ta del av konsten. På Skanstull visas videoverk på fyra skärmar vid spärrarna. Här finns plats att att ta del av konsten -som en mikropaus i vardagen, när man väntar på hissen, i mellanrummet i tiden mellan de platser man förflyttar sig mellan.
Om videokonstprogrammet Att vara medpå Skanstull
De verk som visas på Skanstull ingår i ett kuraterat videokonstprogram perioden oktober 2021 till september 2022 framtaget av Susanne Ewerlöf, med namnet Att vara med, på uppdrag av kulturförvaltningen Region Stockholm. I det årslånga programmet som består av fyra videoverk utforskas vad det innebär att vara med. Vara med andra, sig själv, omgivningen och i stunden. Personerna som vi möter i verken rör sig i intima rum, oavsett om dessa är privata eller offentliga. Kroppar berättar utan ord om närhet, avstånd, omsorg, nyfikenhet och längtan.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.kultur.regionstockholm.se
www.facebook.com/kulturforvaltningen