Gå direkt till innehåll
Illustration för omslag på Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen. Tecknade personer i olika aktiviteter.
Illustration för omslag på Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen. Tecknade personer i olika aktiviteter.

Pressmeddelande -

Nu lanseras Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen

Regionfullmäktige har fattat beslut om en folkbildningsstrategi för Region Stockholm. Ambitionen är att folkbildningsstrategin ska ge en riktning för det övergripande arbetet med folkbildningsfrågor i Stockholmsregionen och bidra till ökad kunskap, dialog och samsyn mellan regionala och lokala aktörer och folkbildningens aktörer.

Kulturförvaltningen i Region Stockholm har haft i uppdrag att ta fram en regional folkbildningsstrategi som knyter an till den regionala utvecklingsplanen RUFS 2050 och den övergripande målsättningen om en god livsmiljö för länets invånare.

Kulturnämnden fastställde under 2021 sitt förslag till Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen som sedan remitterats till bland annat nämnder, kommuner i länet och andra aktörer inom folkbildningssektorn. Strategin har efter remissbehandlingen reviderats och den 10 maj 2022 fattade regionfullmäktige beslut om folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen. Nu börjar arbetet att göra verklighet av den.

- Folkbildningen gör skillnad både för individer och samhälle och bidrar på många sätt till en god livsmiljö. Nu har vi i bred samverkan tagit fram en folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen som hjälper oss i arbetet med att skapa en jämlik, attraktiv och stark region, säger Cecilia Elving (L) kulturnämndens ordförande i Region Stockholm.

En gemensam riktning för folkbildningsfrågor

Strategin ska underlätta samarbete, dialog och samsyn mellan folkbildningen och kommunerna i länet och regionen, och är tänkt att fungera som en strategisk vägvisare.

- Folkbildningsstrategin ger oss en gemensam riktning för arbetet med folkbildningsfrågor, pekar ut gemensamma angelägna utvecklingsområden och kan fungera som stöd och inspiration för kommunernas arbete i folkbildningsfrågor i vår region, säger Eva Bergquist, förvaltningschef kulturförvaltningen Region Stockholm.

Till strategin finns ett förslag till dialogmodell mellan folkbildningen, regionen och kommuner med förhoppningen att arbetet med ökad samverkan ska fortsätta.

Fyra inriktningsområden i Folkbildningsstrategin

I strategin har fyra prioriterade inriktningsområden identifierats för att långsiktigt bidra till strategins övergripande målområden.

  • Stärka och utveckla demokratin
  • Bredda intresset för, och öka delaktigheten i kulturlivet samt det egna skapandet
  • Främja kunskap och bildning samt utjämna utbildningsklyftor
  • Utveckla arbetet för ökad inkludering och tillgänglighet.

Se filmen om folkbildningsstrategin

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.kultur.regionstockholm.se
www.facebook.com/kulturforvaltningen

Kontakter

Catharina Fogelström

Catharina Fogelström

Avdelningschef Strategisk samordning 08-123 378 31
Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Relaterat innehåll

Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen

Folkbildningsstrategi för Stockholmsregionen ute på remiss

Kulturförvaltningen i Region Stockholm har haft i uppdrag att ta fram en regional folkbildningsstrategi som knyter an till den regionala utvecklingsplanen RUFS och den övergripande målsättningen om en god livsmiljö för regionens invånare. Ambitionen är att Folkbildningsstrategin ska ge en riktning för det övergripande arbetet med folkbildningsfrågor i Stockholmsregionen och bidra till ökad kunska

Välkommen till Kultur i Region Stockholm!

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kultur i Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige