Gå direkt till innehåll
Foto: Christina Andersson
Foto: Christina Andersson

Nyhet -

Regionarkivets nyhetsbrev juni 2021

Personalnytt:

Tillsyn- och utredningsenheten

Jag heter Monica Dahlgren och tillträdde den 1 juni tjänsten som chef för enheten Tillsyn och utredning på Regionarkivet.

Närmast kommer jag från Region Värmland där jag de senaste åren arbetat som både tf. arkivchef och biträdande arkivchef. Innan Landstinget Värmland och Kommunalförbundet Region Värmland blev region 2019 arbetade jag som chef på Värmlandsarkiv, område Logistik och produktion (motsvarande Arkiv- och informationsförvaltningsenheten på Regionarkivet i Stockholm). Sedan sammanslagningen har jag arbetat med att utveckla det nya Regionarkivet och att införliva kommunalförbundets arkiv och olika uppdrag. Värmlandsarkiv har Riksarkivets uppdrag att hantera de statliga myndigheternas arkiv i Värmland och ett uppdrag från Värmlands Företagshistoria att förvalta länets företagsarkiv samt att vara en resurs för de värmländska kommunerna i arkivfrågor.

Jag har arbetat som chef sedan 2013 och har ägnat mycket tid åt ledar- och medarbetarutveckling, vilket jag tycker är både roligt och väldigt intressant. Det är oerhört spännande att arbeta tillsammans med människor, utvecklas och se vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Jag har bott i Värmland i 30 år men är urstockholmare med anor från 1700-talets tunnbindare i Gamla stan. Det känns väldigt roligt att vara tillbaka i huvudstaden och jag ser mycket fram emot att lära känna er alla och arbeta tillsammans med er på Regionarkivet.

Regionarkivets reception

Jag heter Anneli Birgell och började på Regionarkivet den 6 april. Mitt ansvar är receptionen och barnhälsovårdsjournaler. Sedan tidigare har jag lång erfarenhet av administration och receptionistarbete bl.a. från Björkhagens skola. Några saker att påminna om när det gäller leveranser av journaler till Regionarkivet:

- Skicka med rekommenderad post då det förekommit skadade försändelser i samband med "vanlig post".

- Om du använder internpost var noga med att Regionarkivet står som mottagare.

Ny bevarande- och gallringsplan för personalinformation

En uppdaterad bevarande- och gallringsplan för handlingar inom personaladministrativ verksamhet har beslutats av Kulturnämnden den 16 juni. Regionarkivets systemspecifika bevarandeplaner håller på att fasas ut och därför upphör bevarandeplanen för Palett/Heroma samtidigt att gälla.  Kontakta förvaltaren Peder Fallenius om du vill ha mer information om vilka ändringar som gjorts.

Ny bevarande- och gallringsplan för forskningsinformation

Nu finns en ny bevarande- och gallringsplan för information som uppstår inom forskningsverksamhet, som gäller för hela Region Stockholm. Planen bygger på det tidigare Råd nr 1. för forskningshandlingar som är upphävt sedan ett par år tillbaka. Forskningsverksamhet pågår inom flera delar av Region Stockholms myndigheter, bl.a. på sjukhusen.

Arkivansvaret för forskningsprojekt har förtydligats, genom att betona att den part som står som forskningshuvudman i ansökan om etikprövning också är ansvarig för att informationen tas om hand och bevaras enligt gällande bevarande- och gallringsplan.

Planen utgår ifrån myndighetsspecifika gallringsbeslut inom Region Stockholm, liksom bevarande- och gallringsregler för forskningshandlingar framtagna av Karolinska Institutet. De rådgivande delarna i det upphävda rådet har uppdaterats och finns nu i ett eget avsnitt på vägledningen på Regionarkivets webbplats.

Ny anvisning för arkivansvarig och arkivredogörare

I den nya anvisningen redogörs för vad som ingår i de båda rollerna. Tidigare fanns det separata föreskrifter för arkivansvarig respektive arkivredogörare. Genom att sätta samman de två dokumenten till en anvisning blir det tydligare att båda rollerna behöver varandra, men också att det finns skillnader. Det har även förtydligats vilket ansvar som hör ihop med att vara arkivansvarig på en myndighet inom regionen.

Säkert digitalt utlämnande

Regionarkivet arbetar just nu med införande av ett säkert digitalt utlämnande av allmänna handlingar, som är arkiverade hos Regionarkivet. Planen är att det ska vara i drift under året. Funktionen är den sista pusselbiten i ett helt digitalt ärendeflöde från beställningsformulär på Regionarkivets e-tjänsteplattform, via digital ärendehantering och slutligen ett säkert digitalt utlämnande. Funktionen ska möjliggöra för medborgare att via Bank-ID kunna ta emot beställda handlingar samt kunna kommunicera med Regionarkivet på ett säkert sätt. Motsvarande funktionalitet byggs även för anställda inom regionen där identifieringen kommer att ske via SITHS-kort. Målsättningen är att det ska bli enklare och smidigare för våra kunder att ta del av allmänna handlingar och vår förhoppning är även att det ska korta ledtiderna för dessa ärenden.

Arkivkrav vid införande av digitala signaturer

Inom Region Stockholm pågår ett projekt vad gäller införande av en central underskriftstjänst. Regionledningskontoret (RLK) och Serviceförvaltningen (SF) startade projektet ”Elektronisk underskrift” hösten 2020 med syftet att utvärdera och testa elektroniska underskrifter. I och med Corona-pandemin ökade behovet av att kunna signera handlingar elektroniskt varför en första pilot implementerades under våren 2021. Tjänsten gäller digitala underskrifter av icke sekretessbelagda interna handlingar, framförallt verkställighetsbeslut, och tillhandahåller en avancerad elektronisk underskrift.[1]

I svensk lagstiftning finns få krav vad gäller underskrifter. I vissa fall finns dock formkrav på hur en underskrift ska göras, och elektroniska underskriftstjänster kan då i allmänhet inte användas. För Region Stockholms del finns mycket få situationer där elektroniska underskrifter inte skulle kunna användas. Inför ett beslut om att använda sig av elektroniska underskrifter är det dock viktigt att verksamheten tar hänsyn till vilka eventuella risker ett sådant användande innebär t.ex. ekonomisk skada, personskada och skada för verksamheten. I valet av material och metoder ska också hänsyn tas till vad som ska kunna bevisas över tid och vad som kan gallras respektive ska bevaras inför framtiden.

I dagsläget saknas tekniska lösningar för att bevara avancerade elektroniska underskrifter för all framtid hos Regionarkivet. Regionarkivet arbetar därför med att definiera vilka krav som ska gälla för elektroniskt signerade handlingar vid arkivering, något som kommer att kommuniceras till införandeprojektet. I likhet med andra digitala dokument finns dock ett generellt krav på att handlingarna ska sparas i formatet PDF/A i enlighet med Regionarkivets formatspecifikation.

[1] En elektronisk underskrift som uppfyller kraven enligt artikel 26 i eIDAS-förordningen.

Konsolidering och ETL

Ett exempel på förverkligande av vår konsolideringsstrategi, som vi skrivit om i tidigare nummer, är att tre av våra register för mikrofilm (MIK), historiskt röntgenregister (HRG) och diarieförda ärenden (Doculive) nu är migrerade till E-arkiv 3.0. Vi har använt vårt leveransförberedande verktyg Marshal ETL för att ta fram inläsningsfärdiga arkivpaket för registren.

Förstudie inför digitala leveranser

Funderar ni på att förbereda ett system för arkivering, göra en leverans av digital information till Regionarkivet eller bara vill få bättre koll på vilka frågor som är viktiga inför ett e-arkiveringsprojekt? I så fall vill vi tipsa om stöddokumentet ”Underlag till förstudie inför digitala leveranser till regionarkivet”. För att genomföra ett lyckat leveransprojekt är det viktigt att genomföra en förstudie som visar vilka specifika förutsättningar som finns för den aktuella informationen. I dokumentet listas ett antal frågor som är aktuella att besvara inom ramen för en förstudie inför digitala leveranser till regionarkivet. Frågorna är sammanställda utifrån tidigare förstudier samt erfarenheter från olika leveransprojekt och ska ses som ett hjälpmedel.

Ett annat beställningsmönster

På enheten Svar har vi under flera år följt vilken typ av information som Regionarkivets kunder beställer och vill ta del av. Under 2020 märkte vi att det mönstret ändrades. Vårdens beställningar av patientjournaler som behövs för fortsatt vård minskade medan fler privatpersoner hittade till Regionarkivet. Mest har beställningar på uppgifter om födelsetid, födelsevikt och födelselängd ökat. Vi hade en ökning på 58 % av den här typen av beställningar. Vi fick också mängder med frågor om blodgrupp, vilket bidrog till att den frågan fick bli ett stående inslag i vanliga frågor och svar på Regionarkivets webbplats. Ni kan läsa mer om det här under "Var kan jag hitta uppgift om min blodgrupp?"

Workshops i att förteckna enligt VIR

Under våren har 5 stycken workshops i att förteckna enligt VIR (verksamhetsbaserad informationsredovisning) hållits på Teams. Varje tillfälle har varit 2 timmar långt och 3-5 deltagare har medverkat vid varje workshop. Under dessa workshops förtecknades två utvalda processer från varje myndighet som fanns representerad. Inför varje tillfälle fick deltagarna information om vilka processer som skulle tas upp på kommande workshop. Om det finns intresse för ett uppsamlingstillfälle för er som inte hade möjlighet att delta under våren går det bra att höra av sig till Christina Andersson

Nätverket för arkivarier

Nätverket för arkivarier inom Region Stockholm kommer att träffas nästa gång efter sommaren. Eftersom rekommendation att arbeta hemifrån gäller till den 30 september, planerar vi även denna gång för en träff på Teams. En inbjudan kommer att skickas ut i slutet av augusti.

Arkivredogörarutbildningar

Under våren har Regionarkivet hållit en arkivredogörarutbildning på Teams. Till hösten planerar vi att fortsätta med utbildningarna på Teams, eftersom det är svårt att veta när och hur ett nytt normalläge uppstår. När så sker hoppas vi kunna ha våra utbildningar på lokal igen. Höstens utbildningstillfällen på Teams kommer att publiceras på Regionarkivets webbplats i början av september.

Under sommaren är det leveransstopp för analoga och digitala arkivleveranser under tiden 21 juni – 22 augusti.

Regionarkivet önskar er alla en riktigt bra sommar!

Ämnen

Regioner

Kontakter

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Välkommen till Kultur i Region Stockholm!

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kultur i Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige