Gå direkt till innehåll
Rapport om digital delaktighet

Nyhet -

Rapport om digital delaktighet

De senaste två åren har Film Stockholm undersökt hur digitaliseringen och de nya tekniska landvinningarna gör det möjligt för allt fler medborgare att vara delaktiga som producenter i vårt rörliga bild-samhälle. Arbetet presenteras i rapporten ”DIGITALISERING, DELAKTIGHET OCH DEMOKRATI”.

Den rörliga bildens samhällsbetydelse växer i takt med att allt fler människor använder filmen som en del av sin kommunikation.

- Om fotograf och filmare förr var yrken som krävde stor kunskap, lång utbildning och dyr teknik, så är de flesta i vårt samhälle idag skapare av bilder och använder de som ett språk. Istället för att filmkulturen är något som skapas av få och avnjuts av många så är det idag möjligt för de flesta att delta i, och producera sina egna, reflektioner av verkligheten, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.

Sedan 2013 har Film Stockholm därför genomfört en framåtblickande studie i samarbete med processledare Samuel Sjöblom, verksamhetschef på Fanzingo. Studiens första del har lett fram till rapporten ”DIGITALISERING, DELAKTIGHET OCH DEMOKRATI” som nu publiceras. Rapporten fokuserar på hur den rörliga bilden står i centrum för delaktighetskulturen och vilka möjligheter det innebär.

- Jag tycker att rapporten är väldigt intressant eftersom den visar hur digitaliseringen och möjligheten att vara delaktig förändrar och utvecklar kulturens samhällsroll, säger kulturförvaltningschef Eva Bergquist.

Rapporten har också lett fram till ett innovativt, transmedialt projekt i samarbete mellan Film Stockholm, Danderyds Sjukhus och Kungliga Tekniska Högskolan. Där vi har utvecklat ett dataspel för användning inom smärtrehabilitering. Detta projekt kommer att presenteras under Almedalens första dag, den 29 juni.

Läs rapporten ”DIGITALISERING, DEMOKRATI OCH DELAKTIGHET” här.

Film Stockholm tillhör både Stockholms läns landstings organisation och är en av länets sex länskulturfunktioner som får ekonomiskt stöd av landstinget. Syftet med länskulturfunktionerna är att främja ett fritt och tillgängligt kulturliv av hög kvalitet i hela Stockholms län – inte minst för barn och unga. Övriga länskulturfunktioner är Regionbibliotek 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Blendulf

Joakim Blendulf

Enhetschef Enheten för kommunikation 070-484 22 08

Fri kultur som främjar upplevelser, möten, bildning och delaktighet.

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kulturförvaltningen Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige