Nyhet -
Nya projektstöd kultur och hälsa och fem nya gestaltningsuppdrag var några av kulturnämndens ärenden på novembermötet
UTVÄRDERING AV CIRKUSKONSULENTFUNKTIONEN 2014-2018 I STOCKHOLMSREGIONEN GENOMFÖRD
Nämnden fick en genomgång av en utvärdering av den främjande funktionen för samtida cirkus som sedan 2014 finns i Stockholms län. Som underlag för sina slutsatser har rapportförfattaren genomfört intervjuer med såväl kommuner som med aktörer verksamma i länet. Resultaten presenteras i rapporten "Länskulturfunktion för samtida cirkus - en utvärdering" (se bilaga). Sammanfattningsvis pekar rapporten på vikten av cirkuskonsulentens tjänst och hur konstområdet samtida cirkus stärkts under de år cirkuskonsulenten varit verksam.
DEN KULTURELLA HJÄRNAN BEVILJAS FORTSATT BIDRAG
Kulturnämnden beslutade om fortsatt stöd för Den kulturella hjärnans satsning på nationellt/regionalt forskningsprogram kring kultur, kognition och hälsa, för att fler forskare kunna dela med sig av kunskaper och erfarenheter till svenska kollegor, och göra det möjligt för svenska forskare att etablera ny forskning här. Den kulturella hjärnan driver en webbsida där arbetet tillgängliggörs.
TVÅ BEVILJADE PROJEKTSTÖD KULTUR OCH HÄLSA
Kulturnämnden beviljade ansökan för utvidgad verksamhet med Kultursjukhuset Berättarbyrån på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset (KS) Solna. Kultursjukhuset Berättarbyrån arbetar uppsökande, genom att knacka på de enskilda rummen och erbjuda en sagostund men bjuder även på improviserade berättelser samt musik i väntrummen. Kärnan i Berättarbyrån är det muntliga berättandet, med eller utan rekvisita. Barnen får för en stund glömma sin sjukdom och vara koncentrerade på något helt annat.
Kulturnämnden beviljade även ansökan avseende Kulturhälsan -Skaparverkstan i palliativ vård. ASIH vårdavdelning Stockholm Norr, Jakobsbergs sjukhus i Järfälla. Verksamheten har bedrivits på avdelningen i 10 år och erbjuder en möjlighet för patienter att finna och utveckla sitt eget uttryck genom färg och form. Målet är att de palliativa patienterna och närstående inom ASIH Stockholm Norr skall uppleva ökat välbefinnande och livskvalitet genom denna aktivitet i livets sista tid.
STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM FÖRESLÅS INFÖRLIVAS INOM LANDSTINGETS KULTURFÖRVALTNING
För att tydligare bli en resurs för arbetet med musei-, kulturmiljö- och kulturarvsfrågor för samtliga 26 kommuner i Stockholms län föreslog förvaltningen för nämnden att länsmuseifunktionen organiseras som en del av kulturförvaltningen inom kulturnämndens ansvarsområde från och med 2019-09-01. Länsmuseet blir då en del av den gemensamma avdelning för alla länskulturfunktioner som bildades 2018-01-01. Museets arbete som riktar sig till alla länets kommuner kan därmed utvecklas än mer utifrån en gemensamma plattformen för länskulturfunktionerna. För att förslaget ska kunna genomföras förutsätts en permutation av stadgar.
UPPHANDLING AV KONSTNÄRLIG SAKKUNSKAP
Att inleda arbete med en kvalitetssäkrad upphandling av konstkonsulter för en ny avtalsperiod ger kulturförvaltning förutsättning att producera konstnärliga gestaltningar i enligt med tidsplanen för framtidsplanen för hälso- och sjukvården. Kulturförvaltning avser att inleda arbetet med den nya upphandlingen av konstkonsulter under hösten 2018.
FEM NYA KONSTNÄRLIGA GESTALNINGSPROJEKT
Kulturförvaltningen föredrog uppdrag för konstnärliga gestaltningar med anledning av om- och nybyggnation på ett antal sjukhus i länet. Följande konstnärer har fått uppdrag om genomförande:
S:t Görans sjukhus - konstnär Linda Bäckström
Södersjukhuset - konstnär Pasi Autio Ögonblickets rymd
Nacka sjukhus - konstnär Jonas Nobel Ateljé, studio och verkstad -tre fiktiva ateljéer och en samling textila verk.
Nacka sjukhus - konstnär Jonas Sjöstedt Rundgång
Karolinska Universitetssjukhuset Solna - konstnär Katarina Elvén Bärande konstruktion - nya stenar och gamla.
Detta var årets sista nämndmöte.
Nästa möte sker 23 januari 2019 med nya nämndledamöter.