Nyhet -
Nya möjligheter att visa finsk film i Stockholms län
Finsk film håller hög klass men har svårt att nå svenska biografer, trots att det finns en stor potentiell publik. Nu erbjuder Finlandsinstitutet i samarbete med Film Stockholm möjligheten att visa nyutkommen finsk film till låg kostnad runtom i länet.
Finlandsinstitutet i Stockholm verkar för att främja kulturutbytet mellan Finland och Sverige och sprider samtida finländsk kultur i Stockholms län. Verksamheten är till exempel distributör för ett antal finska filmer som finns att hyra både som digital biografkopia och Bluray. Det gör det möjligt att anordna ”biovisningar” för organisationer som inte är utpräglade biografer och som inte har någon större budget för visning av film. Till exempel bibliotek, kulturhus och föreningar.
I samarbete med Film Stockholm erbjuds organisationerna nu även rådgivning gällande vilken teknisk utrustning som behövs för att visa institutets filmutbud. Detta består av en bred samling av gamla och nya verk, de flesta med svensk undertext. Bland annat succéfilmer som Kverulanten (Mielensäpahoittaja) som inte visats på den ordinarie svenska biorepertoaren men lockat över 500 000 biografbesökare i Finland.
- Film Stockholm har som del av Stockholms läns landsting uppdraget att främja det finska språket och finsk kultur. Därför är det naturligt för oss att stötta och samarbeta med Finlandsinstitutet, som länge arbetat för att sprida finsk film i Stockholms län, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm.
- Finlandstinstutet har under många år haft populära visningar av finsk film på Biografen Zita. Det ska bli roligt att se hur detta lyckade samarbete kan bidra till att institutets kvalitativa filmutbud kan komma fler till del i deras närmiljö och stärka den finska filmkulturen i länet, säger kulturförvaltningens chef Eva Bergquist.
Några korta fakta
- Stockholms läns landsting ingår i finskt förvaltningsområde, vilket innebär att den nationella minoriteten sverigefinnar har särskilda lagstadgade rättigheter och landstinget har till exempel ett särskilt ansvar för att främja och skydda det finska språket och finsk kultur – inte minst för barn och unga.
- Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) trädde i kraft 2010. De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är förutom sverigefinnar, romer, tornedalingar, samer (som även är ett urfolk) och judar. De historiska minoritetsspråken är finska, romani chib, meänkieli, samiska och jiddisch.
- Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild och har i uppdrag av landstinget att samordna, stödja och utveckla aktörer inom länet som önskar tillhandahålla ett filmkulturellt utbud. Till exempel kommuner, skolor, fritidsverksamheter, föreningar, studieförbund, biografer, visningsarrangörer, film- och mediekulturella organisationer samt filmpedagoger med egen verksamhet.