Nyhet -
Ny keramisk konst i Stig Lindbergs anda till Nacka sjukhus
När delar av Nacka sjukhus renoveras, planeras det för ny konst i sju våningsplan. Kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting har utsett två konstnärer som får arbeta fram varsitt förslag.
Det nya verket ska utföras i dialog med Stig Lindbergs redan permanenta keramiska verk. Även arvet till den kända porslinsfabriken i Gustavsbergs spelar en viktig roll.
I entrén till Nacka sjukhus finns konst: olika organiska formationer av blå, grön och brun keramik med lekfulla mönster och ristningar som fyller flera meter långa vita korridorsväggar. Verket "Funderingar i Väntrum” räknas som en enda stor gestaltning och dominerar bottenplanet på sjukhuset. Det är från 1965 och signerade en av Sveriges kändaste konstnärer, Stig Lindberg.
Nu renoveras stora delar av Nacka sjukhus. En hisshall i sju våningsplan kommer att tjäna som entréer till psykiatriska vårdavdelningar med 96 vårdplatser slutenpsykiatrisk vård. Det är här som ny konst ska installeras. Kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting har utsett två konstnärer som får arbeta fram var sitt förslag på konstnärlig gestaltning på den givna platsen. Kravet är att det nya verket ska stå i dialog med Stig Lindbergs redan permanenta keramiska konst.
– Som konstprojekt är en sådan här stor keramisk gestaltning inomhus unikt. Stig Lindberg är typisk för konsthantverket, hans porslin finns i var och vartannat hem. Men han har också gestaltat flera större offentliga konstverk. Det finns ett starkt intresse för hantverk inom samtidskonsten idag, och det skapar en brygga mellan bildkonsten och konsthantverket – två världar som inte alltid brukar mötas, säger Anna Wignell, projektledare på kulturförvaltningen som utformat uppdraget.
Platsen är av en särskild betydelse för det här konstuppdraget. Gustavsberg, som ligger intill Nacka, har sedan länge satt sig på kartan som ett centrum för keramisk konst- och brukshantverk. Storhetstiden var 1940-1970-talet då Stig Lindberg var konstnärlig ledare för Gustavsbergsstudion.
– Med verket vill vi lyfta den starka lokala traditionen av keramisk konst, både på Nacka sjukhus och i Nacka och Värmdö kommun, inte minst genom Gustavsberg. Det är ett sätt att förvalta det lokala kulturarvet. Det är också av vikt att satsa på konstnärlig gestaltning i relation till psykiatrisk vård som generellt lider av slitna och eftersatta lokaler. Att satsa på konstnärlig gestaltning i psykiatrisk vårdmiljö är ett försök att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa, menar Anna Wignell.
När utlysningen gick ut i början av året delades den av många på social medier. Agneta Linton är konstkonsult och har gått igenom alla över 200 ansökningar som kommit in till kulturförvaltningen. Hon menar att intresset för keramik och hantverk ökar både på samtidskonstscenen och i samhället i stort. Hon har själv en bakgrund som konsthantverkare och är en av grundarna till Gustavsbergs konsthall, en konsthall specialiserad på samtida konsthantverk.
– Gustavsberg som varumärke är fortfarande välkänt i Europa och starkt förknippat med hög kvalitet både tekniskt och konstnärligt. Idag lever traditionen vidare, främst via de många konstnärsateljéerna som inryms i den gamla porslinsfabriken.
Hennes förväntningar på den nya konstnärliga gestaltningen på Nacka sjukhus är ett verk med både samtida prägel och historisk koppling.
– Jag önskar se verk som förhåller sig fritt till Stig Lindberg. En ny konstnärlig gestaltning som relaterar till den äldre gestaltningen, men som representerar ett självständigt och samtida konstnärskap. Det är en stor utmaning som kräver såväl hög konstnärlig nivå som gedigen keramisk kunskap, säger Agneta Linton.
De två uppdragstagarna arbetar fram varsitt förslag som ska presenteras hösten 2017. Det av förslagen som nu utarbetas förväntas genomföras för att stå färdigt hösten 2018.