Nyhet -
Nu drar landstingets kultursommarjobb igång
Varje år kan ungdomar mellan 16-18 år få kultursommarjobb hos Stockholms läns landsting. Sammanlagt 160 ungdomar får i år sommarjobba som dansare, filmare, musiker eller slöjdare.
Landstinget är en stor arbetsgivare som erbjuder upp till 850 sommarjobb varje år, de flesta inom vården. 2015 tog kulturnämnden beslut att även erbjuda sommarjobb inom kulturverksamheter.
Kommuner i Stockholms län får därför möjligheten att ge sina ungdomar kultursommarjobb på landstingets länskulturfunktioner. 160 platser fördelas i mindre grupper som handleds av kulturpedagoger. Hittills har tiotal kommuner inlett samarbete med landstinget.
- Beslutet tog dels för att landstinget ville visa sig som en attraktiv arbetsgivare och dels för att utveckla länets kulturliv. Ungdomarna får ju jobb som kulturutövare och vi får ta del av deras filmer, dans och musik, säger Charlotte Carlsson, filmkonsulent, som varit ansvarig för samordningen av kultursommarjobbarna de senaste tre åren.
Lyckat koncept
- Konceptet har varit otroligt lyckat, det här är fjärde året vi gör det här. Det bygger på att vi fått så fin respons från kommunerna som betalar ungdomarnas löner, handledarna som leder grupperna och från ungdomarna själva.
Ungdomarna får arbeta inom en konstnärlig verksamhet i tre veckor. För de som dansar är det fördelat på två veckors repetitioner och en veckas uppträdande. Arbetet ska drivas av det egna intresset men kan också bestå av ett uppdrag från en kommun. För filmarna kan det handla om att utföra en beställning från hemkommunen, till exempel någon typ av informationsfilm. I år är Länsmuseet med i ett projekt i Österåkers kommun och ska tillsammans med Film Stockholm göra virtual reality-filmer om traditionellt midsommarfirande i Österåker.
- Det finns en formell del, att ungdomarna ska dyka upp i tid och leverera ett resultat. Några har fått fortsatt jobb efteråt. Slöjden har till exempel haft arrangörskunskap på schemat och har plockat in ungdomar för tillfälliga arrangemang. Det är bra och viktigt av att ungdomar får chans till en första arbetslivserfarenhet, säger Charlotte Carlsson.
Många nöjda efteråt
En enkätundersökning 2016 visade att 97 procent av alla kultursommarjobbare kände sig nöjda eller mycket nöjda efteråt, med kommentarer som:
”Kul att jobbet handlade mycket om att vi skulle komma med egna idéer och vara kreativa vilket var nytt för mig. Det var även kul att åka runt i olika kommuner i Stockholm och spela/vara utomhus mycket.” (Dans/Cirkus)
”Vi har fått lära oss olika slöjdmetoder så som att tagla, batikfärga mm. Mycket har stannat kvar, som att jag kan fixa kläder själv och hur jag hanterar olika åldersgrupper. Jag skulle vilja lära ut det till fler samt använda det i mitt dagliga liv.” (Slöjd)
Fakta sommarjobb:
- upp till 850 sommarjobb inom Stockholms läns landsting erbjuds till ungdomar varje år, de flesta inom vårdsektorn.
- 160 platser finns för kultursommarjobb, efter ett kulturnämndens beslut 2015.
- Landstinget står för handledarkostnaden och kommunen står för lönekostnaden per ungdom.
- 97 procent av ungdomarna angav att de var nöjda eller mycket nöjda med sitt kultursommarjobb i landstingets enkät 2016.
- Länskulturfunktioner är ett samlingsbegrepp för verksamheter med uppdrag från staten och från landstinget. Dessa är: Film Stockholm, Regionbibliotek Stockholm, Stockholms läns museum, Slöjd Stockholm, Länsmusiken Stockholm och DIS/Dans i Stockholms stad och län.