Gå direkt till innehåll
Landstingets referensgrupp för stöd till kultur utsedd

Nyhet -

Landstingets referensgrupp för stöd till kultur utsedd

Kulturförvaltningens nya referensgrupp för stöd till kultur är nu utsedd. Bland de tio ledamöterna finns alltifrån entreprenörer till akademiker och fria kulturskapare inom olika konstformer. Tillsammans har de en bred och djup kompetens som kommer att stärka landstingets bedömningsarbete till förmån för kulturutbudet i länet.

För att öka delaktigheten i och tillgängligheten till kultur för Stockholms läns invånare har landstinget infört nya stödformer för länets kulturinstitutioner och fria kulturliv, samt en referensgrupp som ska göra kvalitativa bedömningar inom det spektrum av konst- och kulturformer som de nya stöden omfattar. Den totala fördelningen av stöd ska tillsammans bidra till en mångfald av kulturella och konstnärliga uttryck och röster – och innehålla såväl stora som små aktörer.

Under april och maj månad hade allmänheten och kulturaktörer i länet möjlighet att bidra med namn till referensgruppen. Många mycket meriterade fanns bland de över 100 kulturaktörerna som nominerades.

- Det känns mycket glädjande att så många engagerat sig och bidragit till att vi nu fått ihop en relevant mix av kompetenser och erfarenheter. Vi ser fram emot vårt framtida samarbete för att bidra till ett mångfaldsrikt kulturutbud av regionalt intresse, säger kulturförvaltningens chef Eva Bergquist.

Ledamöterna som valts ut för två år med möjlighet till ett års förlängning, består av följande kulturaktörer:

  • Konsthantverkare och professor Zandra Ahl
  • Radioproducent och journalist Shahab Ahmadian
  • Filmpedagog och kulturarbetare Anusha Caroline Andersson
  • Museichef Ann-Charlotte Backlund
  • Kulturproducent Sonia Braska
  • Doktorand och teaterarbetare Rebecca Brinch
  • Kulturproducent Christoph Fielder
  • Före detta högskolerektor Bo-Erik Gyberg
  • Förlagschef Susanne Hamilton
  • Musiker Viktor Skokic

Några korta fakta

  • Den översyn av landstingets kulturstöd som kulturförvaltningen genomfört under 2014/2015 i nära samverkan med kulturlivet har nu resulterat i att större delen av kulturstöden ersätts med två helt nya stödformer - ett projektstöd och ett verksamhetsstöd på 1-3 år.
  • De nya stödformerna kommer att fördelas till verksamheter och projekt inom kultur- och konstområdet som är av regionalt intresse - det vill säga sett till konstnärlig angelägenhet, metodmässig relevans och spridning i länet.
  • Första ansökningsomgången av Verksamhetsstödet sker hösten 2016 och fördelas i början av 2017. Projektstödet blir sökbart först senhösten 2016.
  • Mer information om landstingets nya stödformer för kultur finns på kulturförvaltningens webbplats: kultur.sll.se.

Du vet väl om att kulturförvaltningen har en facebooksida? Där kan du följa vad som händer inom vår verksamhet: facebook.com/Kulturforvaltningen

Bilden illustrerar Turteaterns föreställning ”Den svenska apans 100 röda drömmar” med scenografi av Markus Granqvist, scenograf och ljusdesigner som antagits till Transit Kulturinkubator för 2016/2017. Verksamheten erbjuder rådgivning, kontorsplats, aktiviteter och erfarenhetsutbyte för scenkonstnärer, filmare, musiker, formgivare, bildkonstnärer och konsthantverkare i Stockholms län - med syftet att fler ska kunna utöva sitt konstnärskap och livnära sig på sin kompetens. © Markus Grankvist. Foto: Klara G.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Eva Bergquist

Eva Bergquist

Förvaltningschef Kulturförvaltningen, Region Stockholm 08-123 378 01

Välkommen till Kultur i Region Stockholm!

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar för att invånare och besökare i Stockholms län ska ha tillgång till ett mångsidigt konst- och kulturliv.

Kultur i Region Stockholm

Södermalmsallén 36, plan 3
118 27 Stockholm
Sverige