Nyhet -
Kultursatsning för stärkt elevhälsa
Årets stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet är fördelat. Över 7 miljoner kommer att komma skolelever i Stockholms län till del.
Stockholms läns landsting vill genom sin stödverksamhet bidra till att länets invånare får ett fritt och tillgängligt kulturliv av hög kvalitet. Stödet till hälsopedagogisk kulturverksamhet ges till verksamheter som erbjuder länets skolor program där kultur och pedagogik samverkar för att belysa viktiga frågor.
- Programmen ska vara förankrade i forskning och utveckling kring ungas situation i samhället och i förlängningen syfta till att stärka eleverna. Till exempel genom att ge dem nya perspektiv på livet och insikter om sig själva, säger kulturförvaltningschef Eva Bergquist.
Det rör sig ofta om flera träffar med eleverna och verktyg ges till pedagogerna så att de ska kunna fortsätta arbeta med de olika frågorna och metoderna på egen hand. För att så många skolor som möjligt ska kunna ta del av landstingets långsiktiga satsning på elevernas hälsa är programmen helt avgiftsfria.
Av de sju ansökningar som behandlats i år har följande fem verksamheter beviljats stöd: Circonova, Utmana, Unga Klara, Zirkus-Lokomotiv och Författarcentrum Öst. Några av verksamheterna har fått stöd under flera år. En av dem är Unga Klara. Den här gången för att sätta upp en teaterföreställning och poesiworkshop som behandlar migration och innan- och utanförskap efter Athena Farrokhzads poesiverk Vitsvit.
- En helt ny stödmottagare är den läsfrämjande verksamheten Författarcentrum Öst. Det känns väldigt roligt att nu även litteraturen är representerad bland tidigare konstformer som dans, teater och bildkonst, säger kulturförvaltningschef Eva Bergquist.
Författarcentrum Öst har beviljats stöd för att erbjuda skolor biblio- och skriveriterapi. Skriveriterapin handlar om att eleverna får sätta ord på sina känslor och upplevelser kring svåra eller jobbiga erfarenheter. Biblioterapin går i sin tur ut på att läsa en skönlitterär bok som sedan diskuteras i en metod som ger elever och pedagoger verktyg att samtala om svåra ämnen.
Mer information om stödet till hälsopedagogisk kulturverksamhet finns på kultur.sll.se. Nästa ansökningsomgång löper ut den 2 december 2015.
Bild: Elever som deltar i Utmanas projekt Framsteg. Genom dans och rörelse får lågstadieelever i grundskola och grundsärskola arbeta med likabehandling och jämställdhet. Foto: Robert Blombäck.