Nyhet -
Konst i vårdmiljö gör skillnad
Konstens potential i vårdmiljö spelade huvudrollen under ett seminarium som Stockholms läns landstings kulturförvaltning arrangerade på Moderna museet under onsdagen.
I ett fullsatt auditorium med vårdpersonal, konstnärer, arkitekter, byggansvariga, politiker och forskare diskuterades vad konst i vårdmiljö är och kan vara – utifrån ett medborgarperspektiv.
Kulturlandstingsråd Anna Starbrink betonade konstens betydelse för att skapa mänskliga miljöer i sitt inledningsanförande. Hur konsten kan tala till det friska hos oss, också då vi är patienter och det sjuka dominerar.
Utgångspunkten för seminariet är en extern studie som initierats av kulturförvaltningen där patienter, vårdpersonal och besökare berättar om hur de upplever konsten i den vårdmiljö där de befinner sig. Förstudien som genomförts av fil dr Annika Wik kommer att publiceras på kulturförvaltningens weppplats under mars.
- Kunskap av det här slaget är grundläggande för att vi ska kunna vidareutveckla arbetet med konstnärligt gestaltade vårdmiljöer. Förstudien är därför ett viktigt underlag inför ett planerat tvärvetenskapligt forskningsprojekt som vi hoppas kunna genomföra, sa Elisabeth Wengström, chef för kulturförvaltningens konstenhet.
Bild: Konstenhetens projektledare Martin West samtalar med konstnären Miriam Bäckström på seminariet "Konsten att vara specifik - om konstnärlig gestaltning i vården".