Nyhet -
Dans Cirkus nyhetsbrev april
Foto: Håkan Jelk
Dags att skicka in önskemål om scenkonststöd
För dig som är arrangör i länet och vill visa dans- och cirkusföreställningar för barn och unga i höst är det dags att skicka in önskemål om scenkonststöd. Scenkonststödet är en subvention på 50% för dans- och cirkusföreställningar, både för skola, förskola och offentliga familjeföreställningar. Fyll i era önskemål här på vår sida etjänster.
Har du frågor kring önskemålsförfarandet eller om scenkonststödet, kontakta oss gärna:
Dans: asa.fagerlund@sll.se, Cirkus: lillemor.strand-bandmann@sll.se.
Ny danskonsulent i Stockholmsregionen
Äntligen är vår nya danskonsulent Erika Thalinsson Ranhagen på plats. Erika har tidigare arbetat på Region Uppsala som dansutvecklare. Hon har främst haft hand om sommarjobb, koreografitävlingen Skapa Dans och andra talangutvecklingsinsatser. Erika kommer under året att arbeta 75% och under maj arrangerar vi ett digitalt möte där ni kan ställa frågor direkt till henne. Vi är väldigt glada att få ny kompetens och entusiasm in i arbetslaget. Kontakta henne på denna mejladress.
Ett interregionalt samarbete som vill växa – möt oss på Scenkonstbiennalen den 19 maj
Cirkusflätan är ett interregionalt samarbete mellan Region Östergötland, Västra Götaland och Region Stockholm. Vårt mål är att sprida professionell cirkus och stärka förutsättningarna för cirkusen.
Nu går vi in i projektets andra år och i samband med det arrangerar vi ett digitalt samtal kring hur denna fläta kan utvecklas.
Den 19 maj kl. 14.00-14.45 möts vi på Scenkonstbiennalens digitala plattform och samtalet är en del i programmet under Scenkonstbiennalen 2021.
Mer info om anmälan läggs upp på vår hemsida här när hela biennalprogrammet finns och anmälan öppnar.
Residenset på Gula Villan i Järna.
Utlysningar för residens!
Just nu finns det möjlighet att söka två olika residens!
Det första residenset riktar sig till både dans- och cirkusutövare och är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Huddinge kommun. Platsen för residenset är Södertörns högskola i Flemingsberg i Huddinge kommun. Den centrala platsen är scenkonstlokalen Svarta lådan. Residenset innefattar olika former av samverkan med studenter, forskare och lärare från högskolan samt med lokala aktörer och invånare. Sista datum för ansökan är den 21 april. Läs mer om residenset på Södertörns högskolas webbsida.
Det andra residenset riktar sig till danskonstnärer inom street dans och är ett residens på Gula Villan i Järna. Residenset inkluderar två veckor i Gula villans Stora sal, 50 000 kr i arvode och möjligheten att börja skapa en produktion för en ung publik. Sista datum för ansökan är den 28 april. Läs om residenset på Gula Villan i Järnas facebooksida.
Foto: Christina Tingskog
Samtal om dansens förutsättningar
Koreografen Christina Tingskog har under 30 år skapat dansföreställningar för barn och unga. Region Stockholm Dans Cirkus har bjudit in henne till ett samtal om dansens förutsättningar då, nu och i framtiden. Samtalet riktar sig till kultursamordnare och arrangörer och arrangeras digitalt den 14 april kl. 14-15.
Medverkar gör även Agneta Jörlander, före detta kultursamordnare i Värmdö kommun och Annette Taranto Fuller, handläggare för regionala scenkonstfrågor, Kulturrådet. Anmäl dig och läs mer på vår webbsida.
Foto: Julian Fabiolato
Nätverksträff community dans
Den 23 april kl.9-12 arrangeras ett nytt nätverksmöte om community dans. Nätverksträffarna är riktade till danskonstnärer och är en möjlighet att byta erfarenhet, diskutera aktuella frågor och få inspiration av andra som arbetar med community dans eller deltagarbaserade föreställningar. Ta del av tre olika dansprojekt och metoder av Maria Ulriksson, Ingrid Tranum Velasques och Emma Jayne Park. Nätverket har drivits sedan 2016 i samarbete med danskonsulenterna i Västra Götaland. Anmälan och mer info hittar du på vår webbsida här.
Nätverksträff för arrangörer
Den 27 maj kl.9-12 arrangeras ännu ett nätverksmöte för kultursamordnare och arrangörer i länet. Catharina Fogelström, chef på Kulturförvaltningens avdelning för strategisk samordning berättar om de olika verksamheterna. Länsmuseets chef Annelie Kurttila delar med sig av hur de arbetar med det digitala museet. Mer innehåll kommer men boka gärna in mötet redan nu.
Mötesplats barnkultur
Välkommen till en mötesplats för dig som är intresserad av barnkulturområdet. Inbjudna gästföreläsare berättar om nyskapande projekt, nyheter inom forskningen och om spännande verksamheter inom olika kulturområden. Nästa möte är den 11 maj kl. 17.00 och aktuell föreläsare annonseras inom kort. Läs mer här på Musikaliskas webbsida.
Konferensen Danshälsa på Balettakademien
Balettakademien arrangerar en konferens om Danshälsa den 20 april. Det är en konferens om hur dans kan användas inom hälsoområdet. De vill inspirera till att tänka nytt och höja kunskapen om hur dans kan göra skillnad för personer med olika typer av hälsoutmaningar. Vad är Danshälsa och hur kan det användas praktiskt? Det blir även fördjupande dansworkshop i Dans för Parkinson och hur man kan arbeta med balett på ett sätt som inkluderar personer med funktionshinder.