Nyhet -
Brev från förvaltningschefen
Sommaren står för dörren och vi tar snart välbehövlig paus efter intensiv vinter och vår – men först medverkan på seminarium om kultur och hälsa med både kultur på recept och transmedia i Almedalen tillsammans med Danderyds sjukhus.
Flera av er har kanske noterat att vi nu avslutat den första etappen med vårt arbete kring Framtidens stöd. Utredare Eric Sjöström presenterade sin slutrapport för drygt 200 kulturaktörer i Stockholms län som tagit sig till landstingsfullmäktigesalen på Hantverkargatan. Rapporten pekar framförallt på behoven av en tydligare strategisk, samordnande och aktiv roll i länet, utveckling av arbetet med kultur för barn och unga samt en förändrad och tydligare stödstruktur – rekommendationer vi kommer att arbeta vidare med på förvaltningen under hösten. Förutom allmänt positiva kommentarer kring processen är det särskilt roligt att så många som varit med och deltagit med tid och engagemang också känner igen sig i rapporten som nu ligger på vår sajt för läsning och fortsatta synpunkter.
I veckan presenterar vi också en förstudie om betydelsen av den offentliga gestaltningen i vårdmiljöer. Rapporten är skriven av Annika Wijk och utgår från en serie samtal hon fört under 2014 med patienter, vårdpersonal och anhöriga. Trots olika ingångar och bakgrund betonar samtliga betydelsen av den offentliga gestaltningen - som spänner från associativa till mycket praktiska! Metoden Annika valt i sitt arbete är att snarare utgå från rummet än det specifika konstverket för att på så sätt skapa utrymme för dialog. Om något visar Konsten att vara specifik – för så heter rapporten – att vi kanske ännu mer i vårdsammanhang behöver en katalysator för känslor och tankar?
Stockholms läns landsting har tidigare erbjudit uppskattade sommarjobb till unga musiker – i år växlar vi upp och erbjuder fler möten mellan unga sommarjobbande och konstnärliga uttryck. Till exempel anordnar Slöjd Stockholm arrangörsutbildning till unga slöjdare, eller framtidens kulturskapare och ideella arrangörer. Under 9 veckor erbjuds 45 engagerade och slöjdlystna ungdomar möjlighet att fördjupa sina kunskaper i slöjdens framtida utmaningar och samtidigt påverka verksamhetens inriktning och utveckling. Lika viktigt är att Slöjd Stockholm därmed breddar sitt nätverk till en yngre målgrupp. En i min tycke spännande växelverkan!
Trevlig sommar
Eva Bergquist, förvaltningschef