Gå direkt till innehåll
En inbjudan till en värld med vatten som röd tråd i ny Konstväxling på Odenplans t-bana

Pressmeddelande -

En inbjudan till en värld med vatten som röd tråd i ny Konstväxling på Odenplans t-bana

Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

Den 6 juli 2023 öppnar utställningen ”Waterwalk Encounters” på Odenplans tunnelbanestation. Konstnären Anastasia Savinova tog examen från Umeå Konsthögskola 2022 och är den som fått uppdraget att ställa ut under sommaren inom ramen för Konstväxlingar. För Savinova är vattnet den röda tråden som sammanlänkar hennes skulpturer med frågor som präglar vår samtid.

Utställningen pågår till 29 september 2023.

En värld med vatten som länk

I konstmontern på Odenplans tunnelbaneplattform tar en grupp skulpturer plats som alla relaterar till vatten på ett eller annat sätt: sand, snäckor, rep, nät, fiskburar, fjädrar, ankare, fiskedrag, drivved, stenar, havsplast, sjögräs och fiskskinn. Anastasia Savinova arbetar med skulptur och ämnen som kretsar kring platser, ekologier och människans relation till sin miljö.

För Savinova har havet alltid varit närvarande och en plats för fantasi och beskriver hur hon som barn promenerade vid strandkanten i väntan på sin farfar:

”Jag är sju år och leker vid floden. Skal och fjädrar, sand och plastskräp – jag gör pyttesmå varelser som kommer sköljas bort av tidvattnet. Min farfar fiskar i närheten och kastar silverbeten efter silvrig fisk. Jag drömmer om mina vänner som simmar i havet.”

"Waterwalk Encounters" är en fortsättning på ett större arbete som hon kallar “We Swim in One Water”. Det arbetet handlar om vatten som ett sammanlänkande material – geografiskt, biologiskt och filosofiskt. Konstnären väver ihop naturliga och industriella material för att visa hur allt är sammankopplat i vår tid av bräckliga ekosystem och klimatkris.

Anastasia Savinova (född 1988) har ställt ut i Sverige och internationellt på platser som Bildmuseet Umeå, Konstmuseet i Norr Kiruna, Kvinnohistoriskt Museum Umeå, Norrbottens Museum Luleå, Umeå Konsthall, Ajtte Museum Jokkmokk. Hennes verk finns samlingar bland annat hos Moderna Museet i Stockholm och Konstmuseet i Norr i Kiruna.

Odenplan -reserverad utställningsplats för nyexade konstnärer

Utställningar på Odenplans tunnelbaneplattform har visats sedan 1996. Över 100 nyutexaminerade konstnärer och konsthantverkare har ställt ut skulpturer och installationer i montern.

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar som visas på 7 stationer i tunnelbanan: Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm.

Läs mer om utställningarna på kultur.regionstockholm.se/konstvaxlingar.

konst.sl.se kan du se all konst i tunnelbanan -världens längsta konstutställning.

Ämnen

Regioner


Kulturförvaltningen
Region Stockholm
Postadress: Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36, plan 3
Telefon: 08-123 378 00
www.kultur.regionstockholm.se
www.facebook.com/kulturforvaltningen

Kontakter

Kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen

Presskontakt Pressfunktion Kommunikation 0704842234

Fri kultur som främjar upplevelser, möten, bildning och delaktighet.

KULTURFÖRVALTNINGEN i Region Stockholm arbetar på uppdrag av kulturnämnden. Genom ett rikt och varierat kulturutbud främjas upplevelser, möten, bildning och delaktighet. Kulturella och kreativa näringar bidrar till att utveckla länet. Därför stödjer Region Stockholm länets kulturliv och kulturutövare, folkbildning- och föreningsliv. Region Stockholms konst berikar mötet med kollektivtrafiken och vårdmiljöerna. När Stockholm fortsätter att växa är Region Stockholms mål att fortsätta bidra till ett dynamiskt kulturliv för invånare och besökare.